انواع حرکات اصلاحی
حرکات اصلاحی پای پرانتزی
حرکات اصلاحی پای صاف
حرکات اصلاحی افتادگی شانه
حرکات اصلاحی زانو درد
حرکات اصلاحی کف پای گود
حرکات اصلاحی قوز کمر
حرکت اصلاحی چیست؟
گاهی اوقات عادت های وضعیتی اشتباه مانند: نشستن، ایستادن و یا حتی راه رفتن تغییراتی را در تقارن وضعیت بدنی و عملکرد ما به وجود می آورد. در بیشتر موارد، این ناهنجاری ها سبب درد در کمر، گردن و یا زانو ها و کاهش عملکرد ما در انجام کارهای روزمره زندگی می شوند.
برخی فعالیت های روزمره به خصوص فعالیت ها با حرکات تکراری نیز ممکن است سبب تغییراتی غیر طبیعی در سیستم اسکلتی عضلانی بدن شما شود. از این قبیل تغییرات می توان به قوز پشت، گودی کمر، انحراف ستون فقرات (اسکولیوز)، سر به جلو و افتادگی شانه اشاره کرد.
حرکات اصلاحی مجموعه ای از فعالیت های ورزشی نظام مند است که در بهبود این مشکلات به شما کمک می کند.
شما با مراجعه به متخصص حرکات اصلاحی و انجام تمرینات اصلاحی هدفمند می توانید این مشکلات را بهبود ببخشید و یا به حداقل برسانید.
در ادامه شما را بیشتر با این حرکات و ورزش های مربوط به آن آشنا می کنیم.
فیلم حرکات اصلاحی
در این فیلم که توسط مجموعه ورزشی موادون تهیه شده است، شما با تعریف دقیق حرکات اصلاحی آشنا می شوید.
فواید حرکات اصلاحی
شما با مراجعه به متخصص حرکات اصلاحی و انجام معاینات می توانید از ضعف های عضلانی خود مطلع شوید و با مشورت با پزشک خود در جهت رفع آن تلاش کنید. در این صورت علاوه بر کاهش درد و اصلاح تغییراتی که در سیستم اسکلتی عضلانی شما به وجود آمده است، از آسیب های بعدی نیز پیشگیری خواهید کرد. در واقع مهم ترین مزایا حرکات اصلاحی عبارت اند از:
- کاهش درد
- کنترل و تعدیل مصرف برخی داروها
- افزایش عملکرد عضلات
- بهبود کیفیت فعالیت های روزانه
- افزایش اعتماد به نفس
در ادامه به بررسی تمامی موارد بالا می پردازیم.
کاهش درد بعد از حرکات اصلاحی
تمامی فعالیت های روزمره شما، در خانه و یا در محل کار، سبب حرکت و درگیر بودن عضلات و استخوان ها می شود. در این بین بنابر عادات غلط و یا مشغله کاری زیاد، تغییرات در فیزیک بدنی به وجود می آید که به مرور زمان نیز سبب درد می شود.
با انجام حرکات اصلاحی زیر نظر متخصص، شما می توانید به میزان قابل توجهی از درد خود را کم کنید. البته به این نکته توجه داشته باشید که، زمان از بین رفتن درد بسته به نوع آسیب و شرایط بدنی شما، متفاوت است.در برخی افراد نیز نتایج در طولانی مدت قابل مشاهده خواهد بود.
کنترل و تعدیل مصرف برخی دارو ها
آسیب های وارد شده، اگر زود تشخیص و درمان نشوند، می تواند عواقب جبران ناپذیری را داشته باشد. در صورت عدم توجه به درمان آن ها شما برای کاهش درد و یا در برخی موارد، اصلاح آن ها نیاز به مصرف دارو خواهید داشت. در موارد حاد تر نیز شما نیاز به عمل جراحی برای رفع مشکلات خود خواهید داشت.
با ویزیت و ارزیابی توسط متخصص و رعایت تمرینات، می توانید از این موارد جلوگیری کنید. عارضه هایی مثل قوز کمر، زانوی پرانتزی و از این دست موارد، که در صورت داشتن عادات غلط راه رفتن و یا نشستن به وجود می آیند، توسط حرکات اصلاحی درمان خواهند شد.
افزایش عملکرد عضلات در حرکات اصلاحی
همانطور که گفته شد، تمامی حرکات سبب درگیر شدن عضلات و استخوان ها می شود. حالا در نظر داشته باشید، اگر این حرکات هدفمند باشند چه اتفاقی می افتد؟ انجام حرکات اصلاحی سبب تقویت مفاصل، عضلات و تاندون هایی می شود که مستعد ضعیف شدن هستند و همچنین با به چالش کشیده شدن این عضلات، قدرت، انعطاف پذیری و عملکرد شما افزایش می یابد.
بهبود فعالیت های روزانه بعد از حرکات اصلاحی
قوی تر شدن عضلات و مفاصل، سرعت و عملکرد شما را در فعالیت های روزانه بهبود می بخشد. حرکاتی مانند: بلند شدن، هل دادن، کشیدن و بلند کردن وسایل سنگین از این قبیل است.
افزایش اعتماد به نفس
انجام فعالیت های ورزشی، سبب ترشح هورمون هایی در بدن مانند دوپامین می شود. از اثرات ترشح این هورمون، افزایش اعتماد به نفس در افراد است. این حس خوب به خصوص زمانی که بدانیم هدفمند برای سلامتی خود قدم بر می دارید، سبب استمرار فعالیت های ورزشی نیز می گردد.
چه کسانی به حرکات اصلاحی نیاز دارند؟
اگر بخواهیم به این سوال پاسخ بدهیم در ابتدا باید، مشخص کنیم که وضعیت بدنی خوب چیست؟ وضعیت بدنی خوب به معنای تعادل در دستگاه اسکلتی و عضلانی بدن است. در واقع اگر فردی از پهلو بایستد، باید قوزک پا، کشگک زانو، سر استخوان ران، مرکز شانه، استخوان کتف و لاله گوش از یک خط مستقیم که به اصطلاح به آن خط شاقولی می گویند، عبور کند.
زمانی که شما فعالیت های روزانه خود را مثل راه رفتن، نشستن و حتی خوابیدن را به اشتباه انجام می دهید، سبب بر هم خوردن این تعادل در دستگاه اسکلتی و عضلانی خود می شوید. در برخی موارد این ناهنجاری ها در زمانی که شما به صورت طولانی پشت میز هستید و یا به صورت مکرر از موبایل استفاده می کنید، به وجود می آید. در این صورت گردن و کمر شما فشار زیادی را تحمل می کند. این فشار گاها سبب تغییر شکل و یا درد می شود.
برخی از افراد نیز به صورت مادرزادی با چنین عارضه هایی متولد می شوند. در هرکدام از این موارد باید به متخصص اصلاح حرکات مراجعه کنید تا مشکل شما تشخیص داده شود. پیشنهاد می کنیم که نه تنها در مواقع درد و یا تغییر شکل بدنی، بلکه برای انجام صحیح حرکات ورزشی به متخصص حرکات اصلاحی مراجعه کنید. پزشکان و متخصصان در مجموعه ورزشی موادون، به شما در تشخیص و رفع این ناهنجاری ها کمک می کنند.
در ادامه ما شما را با انواع ناهنجاری ها آشنا می کنیم.
انواع ناهنجاری ها در بدن
درگیری افراد با ناهنجاری های بدنی، علاوه بر افرادی که حرکات اشتباه انجام می دهند و یا کسانی که از بدو تولد دچار این مشکل هستند، ورزشکاران را نیز درگیر می کند. در برخی موارد ورزشکاران در حین انجام تمرینات خود آسیب می بینند و نیاز به انجام برخی حرکات اصلاحی دارند.
دلایل پیدایش ناهنجاری ها در بدن
وضعیت بدنی هر فرد در پیدایش این ناهنجاری ها متفاوت است. در کل این اشکالات به دو دسته تقسیم می شوند:
- برخی از افراد با ناهنجاری های حرکتی به دنیا می آیند. برخی دیگر نیز در طول زندگی خود و با پیدایش برخی بیماری ها از این ناهنجاری ها رنج می برند. این اشکالات بیشتر در قسمت استخوان و مفاصل به وجود می آید.
در ابتدا لازم است که به یک پزشک متخصص مراجعه نموده و سپس مراحل درمان آغاز شود. بیشتر مواقع با انجام دادن تمرینات اصلاحی، می توان از آسیب بیشتر جلوگیری کرد و حتی سبب بهتر شدن آن نیز شد.
۲. مورد دوم کسانی هستند که این مشکلات را نداشتند و یا به صورت حاد نبوده. معمولا این افراد با شروع تمرینات خود، تا حد خیلی زیادی بهبود پیدا می کنند.
نکته قابل توجه در این بخش، مراجعه به متخصص این زمینه و تشخیص مراحل درمان و نوع حرکات و تمرینات می باشد. همچنین تمرینات باید به صورت مداوم ادامه پیدا کند تا بهبودی حاصل شود.
مراحل حرکات اصلاحی چیست؟
حالا که با موضوع حرکات اصلاحی آشنا شدیم و متوجه شدیم چه کسانی به این حرکات احتیاج دارند، به نحوه انجام این حرکات می رسیم. به طور کلی رویکرد ۴ مرحله برای انجام حرکات و تمرینات اصلاحی وجود دارد. این مراحل را آکادمی ملی پزشکی ورزشی آمریکا تعریف کرده است. در واقع این مراحل به نحوی با هم ارتباط مستقیم دارند. یعنی اگر بخشی انجام نشود، تاثیر پذیری حرکات اصلاحی مطلوب نخواهد بود و حتی ممکن است به صفر می رسد.
۴ مرحله حرکات اصلاحی عبارت اند از:
- مهار عضلات
- کشش استاتیک
- فعال کردن عضلات
- انسجام و هماهنگی
در ادامه شما را به صورت کامل با این حرکات و نحوه انجام آن ها آشنا می کنیم.
- مهار عضلات
مهار کردن اولین مرحله از انجام تمرینات اصلاحی است. بعد از شناسایی مشکلات و ارزیابی کل بدن، سیستم های عصبی و عضلانی پرتنش شناسایی و سپس رها سازی می شوند. این کار به روش های سنتی مثل ماساژ و یا به وسیله برخی ابزار ها مثل: فوم رولر، ماساژگان و توپ تنیس انجام می شود.
سبک زندگی غلط و عدم تحرک در طول روز، باعث می شود تا فیبر های عضلانی سفت و دچار اسپاسم و گره عضلانی شوند. در این حالت با قرار دادن فوم رولر یا توپ تنیس، در فضای مناسب و غلت خوردن در ناحیه ای که اسپاسم به وجود آمده، عضلات آزاد و به اصطلاح رهاسازی می شوند. در حین انجام این حرکات ممکن است فرد دچار درد شود، اما اغلب این درد آزاردهنده نیست.
گره های عضلانی، در واقع مناطق سخت و حساس عضلات هستند که حتی زمانی که عضله در حالت استراحت است، سخت و منقبض می مانند و اغلب به لمس حساس و دردناک هستند.
در این بخش قصد داریم تا شما را با روش های مهار عضلات آشنا کنیم.
فوم رولر در حرکات اصلاحی
فوم رولر، نوعی غلتک از جنس فوم با سختی های مختلف است. این وسیله قبل از تمرین و بعد از آن، کاربرد دارد. از فوم رولر برای کاهش درد و خستگی عضلات و همچنین آزاد سازی نقاط ماشه ای سیستم های عصبی و عضلانی استفاده می شود. از دیگر کاربرد های این وسیله برای زمانی است که شما دسترسی به افراد برای ماساژ گرفتن ندارید.
توپ تنیس در حرکات اصلاحی
گاهی اوقات گره های عضلانی در برخی ناحیه های بدن که عضلات کوچکتر و دسترسی سخت تری دارند، به وجود می آید. برای رهاسازی این عضلات از ابزار کوچک تر از فوم رولر همچون توپ تنیس استفاده می شود.
ماساژ در حرکات اصلاحی
ماساژ درواقع نوعی درمان سنتی است که با کمک دست ها انجام می شود. در این روش با بهبود گردش خون، سبب آزاد سازی عضلات و کاهش درد می شود. از دیگر روش های ماساژ در حرکات اصلاحی استفاده از ابزارهای کوبه ای یا ارتعاشی به نام تفنگ ماساژ یا ماساژگان است که موجب تحرک بخشی و رهاسازی بافت نرم می شود.
۲. کشش استاتیک
دومین مرحله از حرکات اصلاحی، کشش و یا طویل شدن عضلات است. این مرحله بعد از آزاد سازی عضلات پر تنش انجام می شود. هدف از طویل شدن عضلات، افزایش دامنه حرکتی و انعطاف پذیری است. برخی از افراد این مرحله را خودشان انجام می دهند، اما این کار ممکن است سبب بروز آسیب شوند. بنابراین حتما همراه با یک متخصص این حرکات را پیش ببرید.
۳. فعال کردن عضلات
بعد از تشخیص متخصص، برخی عضلات کم کار شناسایی شده و در مراحل درمان، تمریناتی برای فعال کردن آن ها طراحی می شود. برای انجام درست این حرکات متخصص با دادن تمریناتی که در برخی موارد نیاز به تجهیزات خاصی دارد، شروع به فعال کردن گروه های عضلانی هدف می کند.
۴. انسجام و هماهنگی
آخرین مرحله از حرکات اصلاحی، ادغام کردن و هماهنگی بین عضلات است. بعد از سپری کردن ۳ مراحل قبل، ناحیه آسیب دیده آماده ادغام می شود. در واقع این مرحله سعی دارد تا هماهنگی بین عصب و عضله را تقویت کند. حرکات به صورت ساده و آرام و با هماهنگی تحت نظارت متخصص اجرا می شود.
خلاصه ای مطالب حرکت اصلاحی چیست
شما در این مقاله در ابتدا با حرکات اصلاحی و انواع آن آشنا شدید. سپس به این موضوع پرداختیم که چه کسانی به انجام این حرکات این نیاز دارند و همچنین فواید انجام فعالیت های اصلاحی را بررسی کردیم. همچنین دلایلی که سبب به وجود آمدن این ناهنجاری می شود را بررسی کردیم.
سپس انواع مراحل حرکات اصلاحی و برخی تجهیزات آن را با هم بررسی کردیم.