حتما تا به حال نام درمان سیاتیک به گوشتان خورده است. از آنجایی که درد سیاتیک یکی از رایج ترین انواع درد در اندام حرکتی انسان است، درمان آن چالش بزرگی برای افراد مبتلاست. در این مطلب تلاش کرده ایم تا علل درد سیاتیک، عصب سیاتیک، انواع راه های درمان آن و همچنین حرکت های مفید در درمان این درد را معرفی کنیم.
درمان سیاتیک چیست؟
برای پاسخ به این سوال باید در ابتدا ساختار عصب سیاتیک و آسیب های رایج آن را بشناسیم. پاسخ یکتایی به این سوال وجود ندارد بلکه برای شدت های مختلف این بیماری و با توجه به نیاز فرد درمان های مختلفی پیشنهاد می شود.
سیاتیک چیست؟
سیاتیک یا در واقع همان عصب سیاتیک با نام علمی ( sciatic nerve) بزرگترین عصب بدن ماست. این عصب قطور از مهره تحتانی ستون فقرات است که تا انتهای پا ادامه دارد. عصب سیاتیک از دو عصب درشت نی و نازک نی تشکیل شده است.
کلیه حرکات پاها من جمله راه رفتن، ایستادن، حرکت پاها به طرفین، رانندگی کردن توسط این عصب کنترل می شود.
علائم سیاتیک
همانطور که گفتیم عصب سیاتیک وسعت و اهمیت شایان توجهی در تحرک دارد. ابتلای به سیاتیک معمولا با شکایت درد بیمار و محدودیت های حرکتی خود را نشان می دهد. وقتی از ابتلای به سیاتیک صحبت می کنیم منظور همان درد آزار دهنده ای است که از کمر شروع شده و تا پایین پا ادامه خواهد داشت. این درد غالبا با بی حسی نسبی پا همراه است.
معمولا درد سیاتیک در یک طرف بدن اتفاق می افتد. این درد زمانی اتفاق می افتد که عصب سیاتیک تحت فشار قرار می گیرد.
در اکثر مواقع علت بروز درد سیاتیک، پارگی دیسک کمر است. این پارگی و افتراق سبب بروز فشار روی عصب سیاتیک شده و بیمار با درد مواجه می شود. البته فشار روی این عصب با التهاب هم همراه است.
از عوامل دیگری که در بروز این بیماری نقش دارند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فشار استخوان بر روی ستون فقرات
- بیرون زدگی دیسک کمر
- ابتلا به آرتروز ستون فقرات
- تنگ شدن فضای حرکت عصب
- نشستن طولانی
- دیابت
- تصادف یا ضربه شدید به ستون فقرات و مهره ها
- تنگی کانال نخاع و در نتیجه تنگی فضای حرکت عصب سیاتیک
درد سیاتیک چگونه است؟
وقتی از درد سیاتیک صحبت می کنیم منظور همان درد آزار دهنده ای است که از کمر شروع شده و تا پایین پا ادامه خواهد داشت. درد سیاتیک بازه ای از یک درد خفیف همراه با حس سوزن سوزن شدن تا بی حسی پا و درگیری مثانه یا روده، می باشد. این درد در مسیر عصب سیاتیک بوجود می آید. درد سیاتیک معمولا بصورت ناگهانی بوجود نمی آید بلکه دردی است که به مرور شدت یافته و در اثر بی توجهی مزمن و حاد می شود.
دردهای سیاتیکی را، از خفیف تا شدید می توان به صورت زیر دسته بندی کرد:
- درد در قسمت پایینی کمر
- درد مداوم در ناحیه پشت پا
- تشدید درد در تحرک
- احساس درد در لگن
- تیر کشیدن و سوزن سوزن شدن پا و کمر خصوصا در ایستادن یا نشستن طولانی
- بی حسی و ضعف در پاها
- در شدید ترین حالت ابتلا بی اختیاری ادرار و مدفوع
درمان درد سیاتیک
درمان درد های سیاتیکی به جز موارد شدید و حادی که به درگیری روده و مثانه رسیده است، بدون جراحی خواهد بود. پروسه درمان با توجه به میزان و شدت بیماری متفاوت خواهد بود. برای شروع غالبا متخصصین این حوزه به دنبال علت بروز این درد هستند تا بهترین روش درمان را انتخاب کنند. روش های درمان سیاتیک معمولا ترکیبی از درمان های دارویی و حرکات اصلاحی و فیزیوتراپی یا طب فیزیکی هستند.
رایج ترین درمان های سیاتیک و توضیح خلاصه ای از هریک در جدول زیر آورده شده است.
روش درمان | خلاصه روش |
---|---|
درمان دارویی | استفاده از داروهای ضد التهابی برای کاهش التهاب و استفاده از داروهای شل کننده عضلات برای کم کردن فشار روی عصب |
ماساژ درمانی | ماساژ درمانی زیر نظر متخصص برای افزایش جریان خون و رفع کشیدگی عضلات درگیر |
کمپرس سرد و گرم | قرار دادن کمپرس یخ برای کم کردن ورم و التهاب/ استفاده از کمپرس یا کیسه آب گرم برای رفع گرفتگی عضلات( هر دو به مدت ۲۰ دقیقه و چند بار در روز) |
فیزیوتراپی | انجام حرکات مناسب وضعیت بیمار برای کاهش فشار روی عصب و برطرف کردن کشیدگی شدید عضلات |
روش TENS | تحریک عصب با استفاده از امواج الکترونیکی کنترل شده از طریق پوست |
طب فیزیکی و حرکات اصلاحی | اصلاح وضعیت اشتباه مهره های کمر به وسیله حرکت دست برای کاهش فشار |
طب سوزنی | استفاده از سوزن های نازک در اطراف موضع دردناک |
درمان سیاتیک شدید
در مواردی که درد سیاتیکی شما عود کرده است، دردهای سیاتیکی که در بالا به آن اشاره شد تحرک و راه رفتن را برایتان سخت یا حتی غیر ممکن کند. این افزایش درد می تواند به حدی باشد که در اثر سرفه، عطسه و یا نشستن بی حرکت دردتان تشدید شود.
در این مواقع پزشک معالجتان برای درمان برنامه مشخصی تهیه می کند تا ابتدا علت التهاب را از بین برده و در مرحله بعد با کاهش کشیدگی عضلات به شما کمک کند. متخصصین طب فیزیکی در کنار پزشکان مجرب می توانند تا اندازه قابل قبولی درد را کاهش دهند. در بعضی از موارد هم جراحی تنها گزینه موثر خواهد بود.
درمان سیاتیک خفیف
در ورژن های خفیف دردهای سیاتیکی در عرض چند هفته بهبود قابل توجهی حاصل می شود. در طول درمان پزشک مربوطه با کمک داروهای مسکن، اصلاح رفتارهای بیمار در هنگام نشستن، کار کردن و ایستادن و همینطور استفاده از یکی از روش های درمانی رایج، بطور قابل توجهی از درد بیمار می کاهد.
درمان سیاتیک پای راست
در درمان سیاتیک پای راست استفاده از کمپرس سرد و گرم می تواند مفید باشد. اما باید دقت کنید که این یک راه حل موقت است. چون با گرم کردن موضع صرفا گردش خون زیاد می شود و با سرد کردن موضع التهاب و تورم کم می شود. نتیجه هر دو کم شدن درد خواهد بود. ولی برای بهبود کامل بهتر است موارد زیر را رعایت کنید:
- پرهیز از رانندگی طولانی
- اضافه وزن
- بی تحرکی
- به اصطلاح روی کمر نشستن ( تمایل بدن به سمت عقب)
- پرهیز از نشستن بیشتر از ۳۰ دقیقه روی صندلی
درمان سیاتیک پای چپ
برای درمان سیاتیک پای چپ هم از روش های درمانی فوق می توان استفاده کرد. لازم به ذکر است که هنگام درمان سیاتیک پای راست، سیاتیک پای چپ هم بهبود پیدا می کند.
درمان سیاتیک با ورزش
استفاده از ورزش بعنوان یک درمان غیر جراحی نیازمند تخصص است. وقتی از ورزش در درمان سیاتیک صحبت می کنیم، منظورمان تمارین کششی ساده و بی توجه به مشکل فعلی بدنتان نیست. انتخاب حرکت ورزشی اشتباه علاوه بر بی فایده بودن ممکن است آسیب بیشتری به شما وارد کند. البته در کنار ورزش زیرنظر متخصص می توانید پیاده روی را بعنوان روتین به زندگی خود اضافه کنید تا شانس بروز دردهای سیاتیکی را در آینده کم کنید.
هدف از حرکات ورزشی در مبتلایان به دردهای سیاتیکی، کم کردن التهاب، تقویت عضلات ضعیف و افزایش انعطاف پذیری بدن فرد است.
فیلم ورزش برای درمان سیاتیک
در زیر نمونه ای از ورزش مناسب برای پیشگیری از درد سیاتیک، که توسط متخصصین موادون تهیه شده است، قرار داده ایم.
یوگا در درمان سیاتیک
در سال های اخیر متخصصین از یوگا بعنوان یکی از راه های درمانی سیاتیک استفاده می کنند. برای استفاده از یوگا در کنار سایر درمان سیاتیک بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. بصورت کلی انجام حرکات کششی یوگا به تقویت عضلات و کم کردن فشار روی عضلات درگیر کمک می کند.
اینکه حرکات کششی یوگا برای درد بیمار مفید ترند یا حرکات ریلکسیشن نیاز به بررسی تخصصی دارد. در ادامه تعدادی از رایج ترین حرکات یوگای مناسب برای دردهای سیاتیک آورده شده است.

حرکت چرخش ستون فقرات بصورت نیمه

حرکت سگ رو به پایین

حرکت کبوتر پادشاه در درمان سیاتیک

حرکت مثلث در درمان سیاتیک
در ابن مقاله تلاش کردیم تا در ابتدا با سیاتیک آشنا شوید. سپس شما را با علل بروز دردهای سیاتیک، عوارض و راه های درمان آن آشنا کردیم. در ادامه سعی کردیم تا رایج ترین درمان های سیاتیک را با شما مطرح کنیم. در انتها هم حرکات مفید یوگا در کنترل و کاهش دردهای سیاتیکی را به شما معرفی کردیم.
ثبت ديدگاه